„Samopsza to najstarszy gatunek pszenicy – jej wiek szacowany jest na ok. 9000 lat. Jest to odmiana dzika, uważa się ją za roślinę leczniczą. Samopsza obfituje w białko, które ma bardzo korzystny skład, zawiera bowiem niewystępujące w pszenicy aminokwasy – fenyloalaninę, tyrozynę, metioninę, izoleucynę – są to aminokwasy egzogenne, czyli takie których organizm nie jest w stanie wytworzyć samodzielnie. Aminokwasy te wpływaja korzystnie na pracę układu nerwowego. Ponadto mąka z samopszy zawiera mikro- i makroelementy – magnez, żelazo, cynk, mangan.„
źródło: www.tobio.pl
„Wartość odżywcza i energetyczna owsa jest stosunkowo duża, zawiera 2-3 razy więcej tłuszczu w porównaniu do innych zbóż (formy oplewione zawierają ok. 4-7% tłuszczu, ziarniaki nagie nawet do 9% tłuszczu). Tłuszcz ten składa się z w 40% z kwasu linolowego (zapobiega sklerozie, szczególnie zalecany w diecie starszych osób), oleinowy 35% (polecany do smażenia) oraz kwasu palmitynowego 20%. Ziarno pozbawione łuski przewyższa wartością odżywczą wszystkie pozostałe gatunki zbóż, gdyż zawiera oprócz dużej ilości tłuszczu około 15% białka (m.in. awenina i awenolina) i 2% włókna surowego. Ziarno owsa zawiera węglowodany, wśród których najwięcej jest skrobi. Są także rozpuszczalne polisacharydy i celuloza. Ponadto lipoproteiny, aminokwasy, peptydy, sterole, saponiny, witaminy z grupy B (B1, B2, B6), kwas pantotenowy, witaminę E, kwas fitonowy, sole mineralne, w tym rozpuszczalną w wodzie krzemionkę. Wyróżnia się ponadto wysoką zawartością wapnia, magnezu, sodu, miedzi i lecytyny.„
źródło: www.e-maka.pl
„Orkisz zawiera w swoim składzie 56% skrobii, 11,6% białka, 2,7% tłuszczu i 2% składników minieralnych. Szczególnie ważne obok dużej zawartości białka, w którym – co najmniej w ilościach śladowych -, zawarte są wszystkie istotne dla człowieka aminokwasy i przyjaznych dla serca i układu krążenia nienasycone kwasy tłuszczowe, są składniki mineralne i witaminy. Orkisz zawiera ich więcej niż jakiekolwiek inne pszeniczne ziarno.„
źródło: www.bogutynmlyn.pl
„Konopie stanowią doskonałe, wysokobiałkowe pożywienie. Ziarno konopne w świecie roślin ustępują pod tym względem miejsca jedynie soi, jednak białko konopne jest łatwiej przyswajalne przez organizm niż białko sojowe. Nie zawiera cholesterolu i niezdrowych kwasów nasyconych. Wysoko odżywcze białka (edestyny) zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy w odpowiednich proporcjach.„
źródło: www.natvita.pl
Czy po takim wstępie muszę jeszcze kogoś namawiać do spróbowania takiego chleba? Nie? No to zaczynamy:)
Nie macie zakwasu? Zajrzyjcie na Zakwasową Mapę Polski!
2 komentarze
no i nie rozumiem, i w czym ta samopsza? w mące żytniej, czy we wszystkich, czy jak? ^^"""
Dodajemy ją w pierwszym etapie.
Trochę się pomyliłam pisząc przepis, teraz już jest dobrze:)