Połączenie białego wina z brzoskwiniami już raz zagościło na moim blogu pod postacią tego pijanego sorbetu. Dziś mam dla Was kolejny pyszny przepis z tymi składnikami w roli głównej, idealny na zimowe wieczory.
Klasyczne, czerwone grzane wino z pomarańczą, cynamonem i goździkami nie bardzo mi smakuje, choć w tu dużo zależy od jakości użytego wina. Takie sprzedawane jako specjalne do grzańca zazwyczaj smakuje paskudnie. Zdecydowanie wolę grzane wino przygotować od początku do końca sama, najlepiej z brzoskwiniami i dużą ilością cynamonu.
SKŁADNIKI:
2 połówki brzoskwiń ze słoika*
1/4 szklanki syropu z brzoskwiń
3/4 białego półwytrawnego wina
cynamon do smaku
Do garnka wlej syrop z brzoskwiń, białewino i cynamon, zagotuj. Do kubka włóż połówki brzoskwiń, zalej je ciepłym winem i popijaj ze smakiem.
*Staram się unikać żywności w puszkach, ostatnio w jednym z marketów znalazłam brzoskwinie w słoiku. Jeśli nie znajdziecie takich w swoim sklepie, możecie użyć tych z puszki.