Jakość naszej diety zaczyna się w sklepie. Od tego co kupimy i co będziemy trzymać w spiżarce zależy co będziemy jeść w chwilach kryzysu (woli lub czasu). Zakupy spożywcze robię prawie codziennie, mimo to staram się pięć poniższych produktów mieć zawsze pod dostatkiem. Jeśli z jakiegoś powodu muszę przygotować posiłek bez odwiedzania sklepu, zawsze sięgam po któryś z nich. Co je łączy? Są zdrowe, wielofunkcyjne i pozwalają wyczarować smaczne danie w kilka chwil.
Płatki owsiane
Przydają się do wszystkiego. Śniadaniowej owsianki, jogurtu, omleta, zagęszczania kotletów, placków czy koktajli. Można z ich również zrobić batoniki na wynos. Zawsze kupuję górskie.
Płatki owsiane są źródłem białka, witamin z grupy B, magnezu, żelaza i błonnika.
Czerwona soczewica
Soczewica jest najcenniejszym odżywczo strączkiem. Ta czerwona ma jedną ogromną zaletę, gotuje się błyskawicznie i nie trzeba jej namaczać. Wykorzystuję ją jako bazę do zup kremów, pasztetów i kotletów, sosów do makaronu i kasz, dodaję ją do pęczotto i zupy jarzynowej.
Soczewica jest źródłem dobrze przyswajalnego białka, potasu, kwasu foliowego, żelaza i błonnika. Pozytywnie wpływa na poziom cholesterolu we krwi i ciśnienie tętnicze.
Przecier / Sok pomidorowy / Pomidory krojone
Z przetworów pomidorowych korzystam kilka razy w tygodniu. Dodaję do zup, sosów do makaronu i kasz, pizzy itp. Zawsze kupuję te w szklanych lub kartonowych opakowaniach.
Przetwory pomidorowe są bogate w likopen, który chroni nas przed szkodliwym działaniem promieni UV, nowotworami i chorobami serca.
Banany
Absolutna podstawa wszelkich deserów, koktajli, lodów. Najprostsza i najszybsza przekąska na wynos lub przed treningiem. W połączeniu z kubkiem surowego kakao zaspokaja mój głód na słodycze przez cały dzień. Nie wierzcie z pogłoski, że banany tuczą!
Banany są źródłem potasu, magnezu, witaminy C i błonnika.
Kasza jaglana
Najbardziej wielofunkcyjna kasza ze wszystkich. Smaczna w słodkiej i wytrawnej wersji. Gotuje się łatwo i szybko, można ją dodać do zupy zamiast makaronu, zjeść z gulaszem warzywnym zamiast ryżu zrobić z niej sernik, majonez, ciasto czy kokosanki.
Kasza jaglana jest źródłem witamin z grupy B, żelaza, miedzi, krzemionki, witaminy E i lecytyny. Jest bezglutenowa, lekkostrawna, pomaga w walce z katarem, korzystnie wpływa na wygląd skóry i włosów, poprawia koncentrację i zapobiega odwapnieniu kości.
A co wy trzymacie w kuchni na czarną godzinę?
Podziel się
6 komentarzy
Dokładnie te same produkty muszą być w mojej kuchennej szafce zawsze! Kupuję często na zapas (zwłaszcza płatki owsiane i kaszę jaglaną), bo nie wyobrażam sobie, że mogłoby mi ich zabraknąć 🙂
Kasza jaglana i płatki owsiane to w mojej kuchni podstawa podstaw 😉
Mąka gryczana <3 Używam jej do wszystkego.
Ja do gryczanej nie mogę się przekonać. Ale kaszę gryczaną jem bardzo często:)
Bez płatków i bananów moja kuchnia nie byłaby tym samym ; )
te same produkty są u nie stale i uzupełniam ich braki