We wrześniu zeszłego roku brałam udział w konkursie organizowanym przez fundację WIEMY CO JEMY. Zadanie konkursowe polegało na przesłaniu przepisu na danie, ale nie byle jakie danie. Zasady były bardzo surowe, danie musiało powstać z uwzględnieniem następujących zasad:

  • nie smażymy i nie używamy żadnych tłuszczów przetworzonych (tłuszcz można zastąpić orzechami i pestkami);
  • nie dodajemy cukru (nawet brązowego) ani innych słodzików (można używać owoce i owoce suszone);
  • nie używamy mięsa, ryb i nabiału;
  •  nie stosujemy produktów wysokoprzetworzonych (np. biała mąka, biały ryż, soki owocowe)

Po krótkim namyśle wyczarowałam na potrzeby konkursu czekoladowo-pomarańczowe trufle. Przepis został wyróżniony przez komisję konkursową i 21 grudnia 2012 r. został opublikowany na facebookowym profilu fundacji (z nie moim zdjęciem). Nie wszyscy z Was korzystają zapewne z tego portalu, więc postanowiłam opublikować przepis również na blogu.
Składniki:

150 g suszonych daktyli

Garść suszonych jagód goji

250 g migdałów

Garść niesolonych orzeszków ziemnych

3 łyżeczki gorzkiego kakao

1 łyżeczka karobu (w proszku)

2 łyżki wody z kwiatów pomarańczy

Pomarańcza

3 łyżeczki siemienia lnianego
mielonego

+

Kakao do obtoczenia trufli.



Daktyle i jagody goji namaczamy w soku z pomarańczy
(pozostały po wyciśnięciu soku miąższ dodajemy do owoców). Namoczone owoce
miksujemy blenderem z pozostałymi składnikami do czasu aż migdały i orzechy
zostaną zmielone. Wilgotnymi dłońmi formujemy z masy małe kuleczki, a następnie
obtaczamy je w kakao. Jeżeli masa będzie zbyt rzadka, dodajemy więcej siemienia
lub odrobinę płatków owsianych. Kuleczki wkładamy do lodówki na 12 godzin i
podajemy mocno schłodzone.

SMACZNEGO!

3 komentarze

  1. gratulacje, przepis wart wyróżnienia!
    pozdrawiam ciepło,
    szana!

  2. Gratulacje, wymagania konkursowe były duże. Trufle wyglądają bardzo apetycznie.

Write A Comment

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.