We wrześniu zeszłego roku brałam udział w konkursie organizowanym przez fundację WIEMY CO JEMY. Zadanie konkursowe polegało na przesłaniu przepisu na danie, ale nie byle jakie danie. Zasady były bardzo surowe, danie musiało powstać z uwzględnieniem następujących zasad:
- nie smażymy i nie używamy żadnych tłuszczów przetworzonych (tłuszcz można zastąpić orzechami i pestkami);
- nie dodajemy cukru (nawet brązowego) ani innych słodzików (można używać owoce i owoce suszone);
- nie używamy mięsa, ryb i nabiału;
- nie stosujemy produktów wysokoprzetworzonych (np. biała mąka, biały ryż, soki owocowe)
Po krótkim namyśle wyczarowałam na potrzeby konkursu czekoladowo-pomarańczowe trufle. Przepis został wyróżniony przez komisję konkursową i 21 grudnia 2012 r. został opublikowany na facebookowym profilu fundacji (z nie moim zdjęciem). Nie wszyscy z Was korzystają zapewne z tego portalu, więc postanowiłam opublikować przepis również na blogu.
Składniki:
150 g suszonych daktyli
Garść suszonych jagód goji
250 g migdałów
Garść niesolonych orzeszków ziemnych
3 łyżeczki gorzkiego kakao
1 łyżeczka karobu (w proszku)
2 łyżki wody z kwiatów pomarańczy
Pomarańcza
3 łyżeczki siemienia lnianego
mielonego
mielonego
+
Kakao do obtoczenia trufli.
Daktyle i jagody goji namaczamy w soku z pomarańczy
(pozostały po wyciśnięciu soku miąższ dodajemy do owoców). Namoczone owoce
miksujemy blenderem z pozostałymi składnikami do czasu aż migdały i orzechy
zostaną zmielone. Wilgotnymi dłońmi formujemy z masy małe kuleczki, a następnie
obtaczamy je w kakao. Jeżeli masa będzie zbyt rzadka, dodajemy więcej siemienia
lub odrobinę płatków owsianych. Kuleczki wkładamy do lodówki na 12 godzin i
podajemy mocno schłodzone.
(pozostały po wyciśnięciu soku miąższ dodajemy do owoców). Namoczone owoce
miksujemy blenderem z pozostałymi składnikami do czasu aż migdały i orzechy
zostaną zmielone. Wilgotnymi dłońmi formujemy z masy małe kuleczki, a następnie
obtaczamy je w kakao. Jeżeli masa będzie zbyt rzadka, dodajemy więcej siemienia
lub odrobinę płatków owsianych. Kuleczki wkładamy do lodówki na 12 godzin i
podajemy mocno schłodzone.
SMACZNEGO!
3 komentarze
gratulacje, przepis wart wyróżnienia!
pozdrawiam ciepło,
szana!
Gratulacje, wymagania konkursowe były duże. Trufle wyglądają bardzo apetycznie.
Oj, chętnie bym takie cuś zjadła 🙂