Jak uczynić kuchnię miejscem bardziej ekologicznym? Jest wiele sposobów, aby tego dokonać. Nie wszystkie wiążą się z dużymi wydatkami. Większość polega na wyrobieniu w sobie dobrych nawyków.
1. Wybieraj energooszczędne sprzęty AGD
Jeżeli właśnie urządzasz kuchnię, masz okazję wyposażyć ją w energooszczędną lodówkę lub zmywarkę. Ich zakup wiąże się z  większym wydatkiem, ale inwestycja zwróci się dzięki niższym rachunkom za prąd. Najlepsze rezultaty dają urządzenia w najwyższej klasie energooszczędności A++. Pamiętajcie, że lodówka w klasie A++ zużywa do 45% mniej energii elektrycznej w porównaniu do lodówki w klasie A+. Przed zakupem należy również dobrze przemyśleć, jakiej wielkości urządzenia potrzebujemy, kupienie za dużej lodówki, też powoduje niepotrzebne zużycie energii.
2. Dobrze zaprojektuj przestrzeń
Planując ustawienie mebli i sprzętów w kuchni musimy wziąć pod uwagę wiele kwestii. Jedną z nich powinno być właściwe umiejscowienie lodówki. Jeśli ustawimy ją z dala od źródeł ciepła takich jak kaloryfer czy kuchenka, możemy spodziewać się niższych rachunków za prąd. Chłodziarka łatwiej osiągnie niską temperaturę w środku, jeśli stanie w najchłodniejszym kącie. Pamiętaj również, że lodówkę należy regularnie rozmrażać.
3. Uważaj na wietrzenie
W kuchni, w której się dużo gotuje, bardzo ważne jest wietrzenie. Ale wietrzyć też trzeba prawidłowo. Najlepiej robić to często, ale krótko. Unikiem w ten sposób wychłodzenia pomieszczenia i dużych strat ciepła (ma to znaczenie głownie w okresie grzewczym). Pamiętajmy również, żeby zakręcić kaloryfer, kiedy otwieramy okno. Jeśli tego nie zrobimy, zimne powietrze wpadające przez otwarte okno
spowoduje maksymalne otwarcie zaworu termostatycznego i grzejnik zrobi
się gorący, ale większość dostarczanego ciepła od razu wyleci przez
okno.
4. Nie zasłaniaj grzejnika
We współczesnych wnętrzach modne są zabudowy na grzejnik. Niestety nie są one dobre dla naszego portfela. Zbyt szczelnie osłonięty grzejnik musi pobierać więcej energii, aby móc ogrzać pomieszczenie.
5. Oszczędzaj wodę
Zmywanie naczyń pod bieżącą wodą powoduje bardzo duże jej zużycie. Jeśli nie mamy w domu zmywarki, możemy spróbować udoskonalić baterię kuchenną. Zainstalowanie perlatora lub fotokomórki wiąże się z niższym wydatkiem, a jednocześnie pozwala oszczędzać wodę. Perlator założony na końcówkę wylewki kranu powoduje napowietrzenie
strumienia wody, zmieniając jego objętość. Choć wydaje nam się, że ilość
wody pozostaje taka sama, to w rzeczywistości wypływa jej z baterii o
wiele mniej. Resztę stanowi powietrze. W efekcie pozwala to ograniczyć
zużycie wody nawet o 50%!
Ale nie tylko zmywanie generuje duże zużycie H20. Jeśli np. moczymy fasolę, nie wylewajmy wody w której się moczyła do zlewu, ale podlejmy nią kwiatki. jeśli natomiast mamy zmywarkę, unikajmy korzystania z programu suszenia naczyń w zmywarce. To pozwoli zaoszczędzić 30% energii.

6. Papierek i pudełko zamiast foli

Jeśli przygotowujemy sobie lub dzieciom drugie śniadanie do szkoły czy pracy, musimy je w coś zapakować. Kanapki i przekąski najczęściej lądują w foliowych woreczkach lub w folii aluminiowej, którą  wyrzucamy po spożyciu śniadania. To powoduje powstawanie dużej ilości śmieci każdego dnia. Może zamiast folii do pakowania warto używać papierowych woreczków. Nawet jeśli je wyrzucimy, znacznie szybciej ulegną rozkładowi. Dobrym rozwiązaniem są również pudełka wielokrotnego użytku. Na rynku można znaleźć opakowania w każdym kształcie i rozmiarze (widziałam nawet takie na jabłka). Są lekkie i tanie. Przy zakupie należy jednak pamiętać, żeby sprawdzić, czy plastik z którego zostały wykonane został dopuszczony do kontaktu z żywnością.

7. Gotuj z przykrywką.

Gotowanie wody na makaron, ziemniaków, kaszy czy warzyw (z wyjątkiem tych zielonych) bez przykrywki wiąże się z większymi rachunkami za prąd lub gaz. Dzięki przykrywce w garnku tworzy się wyższa temperatura przy mniejszym zużyciu energii. Potrawy gotują się szybciej i taniej. Wyjątkiem mogą być zielone warzywa (np. brokuły), jeśli zależy nam na zachowaniu intensywnie zielonej barwy, musimy gotować je bez przykrywki.

8. Rozważnie korzystaj z czajnika
Nie ma sensu gotować całego czajnika wody na jedną herbatę. Pamiętaj, by zawsze nalewać tylko tyle wody, ile potrzebujesz. Nalewając jej więcej, tracismy tyle procent energii, o ile więcej nalaliśmy (gotując 2 l zamiast 1 l, zwiększamy zużycie o 100%).
9. Umiejętnie korzystaj z kuchenki elenktycznej i piekarnika
Gotowanie na gazie jest tańsze i bardziej przyjazne dla środowiska. Jeśli jednak korzystamy z kuchenki elektrycznej, warto stosować kilka zasad, które pozwolą zmniejszyć zużycie energii. Najlepiej, gdy garnek ma średnicę o blisko 2 cm
większą od średnicy elementu grzejnego. Powinien mieć też gładkie i
czyste dno. Ponieważ płyta elektryczna długo stygnie, warto wyłączać ją
kilka minut przed zakończeniem gotowania. Gdy stoimy dopiero przed wyborem kuchenki do naszego mieszkania, warto rozważyć zakup płyty indukcyjnej, ponieważ zużywają one o 25% mniej energii. Ciepło jest wytwarzane dzięki zjawisku
indukcji elektromagnetycznej bezpośrednio w dnie naczynia i zdecydowanie
większa część wytworzonego ciepła niż w przypadku płyt ceramicznych
jest wykorzystana do podgrzewania potraw.

Piekąc w piekarniku, nie otwierajmy go bez potrzeby. Warto wybierać
urządzenia z termoobiegiem i korzystać z tej funkcji. Dzięki niej
wnętrze piekarnika szybciej się nagrzewa. Piekarnik wyłączajmy kilka
minut przed zakończeniem pieczenia. To także pozwoli zaoszczędzić
znaczny procent energii, bez wpływu na jakość przyrządzanych potraw –
temperatura wewnątrz nie obniży się znacznie, gdy urządzenie będzie
zamknięte.

10. Wybierz odpowiednią żarówkę

Żarówki energooszczędne zużywają 5 razy mniej energii od tradycyjnych. Jednak częste ich włączanie i wyłączanie powoduje szybsze starzenie się produktu. Biorąc pod uwagę fakt, że produkcja i utylizacja tych żarówek wiąże się wprowadzaniem do środowiska dużej ilości zanieczyszczeń (np. rtęci), warto dobrze przemyśleć zakup żarówki do kuchni.
11. Segreguj odpady
Odpowiednio przeprowadzona segregacja śmieci umożliwia ponowne
przetworzenie zużytych opakowań, co znacznie zmniejsza zapotrzebowanie
na surowce, ogranicza obszar przeznaczony na wysypiska śmieci
i zmniejsza ilość toksycznych substancji, powstających podczas spalania
odpadów.
O tym, jak zrobić to prawidłowo pisałam TU.
12. Zrezygnuj z chemii
Dwa najczęściej używane środki chemiczne w kuchni to płyn do mycia naczyń i środek do udrażniania rur. Zużywa się je w dużych ilościach, dlatego warto zamienić je na bardziej przyjazne dla środowiska. Na rynku jest wiele firm, które oferują ekologiczne i biodegradowalne płyny do mycia naczyń (np. na bzie octu). Taki płyn można też wykonać samemu. Nie pieni się jak ten konwencjonalny, ale czyści równie skutecznie. Odpływ natomiast warto zabezpieczyć sitkiem, które zapobiegnie dostawaniu się do rur resztek jedzenia. Regularne zalewanie odpływu wrzątkiem pomoże pozbyć się zalegającego w rurach tłuszczu. Jeśli jednak rury już się zapchały, możemy zrobić „kreta” z sody oczyszczonej i octu.

Środek do czyszczenia odpływu:
  • 0,25 szklanki sody oczyszczonej wsyp do odpływu
  • zalej 0,5 szklanką octu i przykryj na 15 min.
  • zalej 2 l wrzącej wody.
Płyn do mycia naczyń:
  • sok z trzech cytryn
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 szklanka soli drobnoziarnistej
  • 1 szklanki białego octu
  • zmieszaj sok cytrynowy z wodą, solą i octem. Gotuj w garnku przez
    około 10 minut, ciągle mieszając, dopóki płyn  się nie zagęści. Jeszcze
    ciepły płyn wlej do szklanego naczynia. Używaj,  jak każdy inny płyn do
    mycia naczyń.

Więcej przepisów na eko środki czystości TU.

13. Kupuj dobrą żywność

 Produkty od lokalnych producentów oraz certyfikowana żywność ekologiczna to najlepszy wybór nie tylko ze względu na stan środowiska, ale również ze względu na nasze zdrowie. Wybierając takie produkty minimalizujesz szkodliwy wpływ transportu żywności na duże odległości oraz wpływasz na mniejsze zużycie nawozów sztucznych i pestycydów. Zyskujesz natomiast świeże produkty bogate w substancje odżywcze.

14. Nie marnuj jedzenia.

Polacy wyrzucają około 9 milionów ton żywności rocznie. Tymczasem wyrzucona jedna kanapka to zmarnowane 90 litrów wody. Dlatego właśnie bardzo ważne jest planowanie zakupów i posiłków. Więcej można przeczytać na stronie niemarnuje.pl.

3 komentarze

  1. świetny post – o kilku nowych rzeczach się dowiedziałam i zamierzam stosować 🙂

  2. kochamoliwe.com Reply

    Bardzo ciekawy wpis! Dowiedziałam się kilku nowych, przydatnych informacji 🙂 A za chwilę z ciekawości wypróbuję przepis na naturalny płyn do naczyń, dzięki!

  3. natoobe.pl Reply

    Większość zasad już znam i od dawno się do nich stosuję;)Najbardziej podoba mi się stosowanie naturalnych środków do czyszczenia kuchni i łazienki, naprawdę polecam!

Write A Comment

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.