…często przyjmowany przez kobiety w ciąży syntetyczny kwas foliowy wpływa na wzrost ryzyka zachorowania na raka piersi, a nawet, śmierci z powodu tej choroby, raka jelita grubego i raka prostaty. Badania wykazały również związek pomiędzy suplementowaniem kwasu foliowego a zwiększonym prawdopodobieństwem pojawienia się u dzieci astmy i infekcji układu oddechowego.
Foliany pochodzące z naturalnych źródeł pokarmowych nie stanowią żadnego zagrożeniem dla zdrowia. Bogatym źródłem naturalnego kwasu foliowego są warzywa liściaste i warzywa strączkowe. Norma zalecanego dziennego spożycia foliantów to 400 µg dla dorosłych kobiet i mężczyzn, 600 µg dla kobiet ciężarnych i 500 µg dla kobiet karmiących piersią.


NAJBOGATSZE ROŚLINNE ŹRÓDŁA FOLIANÓW
Truskawki (1/2 szklanki)                                                  20 µg
Tempeh (1/2 szklanki)            
                     
              20 µg
Sok pomarańczowy (1/2 szklanki)                               24 µg
Banan (średniej wielkości)          
                     
          
24 µg
Masło orzechowe (2 łyżki)              
                     
      
24 µg


Sok pomidorowy (1/2 szklanki)              
                   
 25 µg

Kalafior, gotowany (1/2 szklanki)            
                    
27 µg
Tahini (2 łyżki)                  
                     
                 
   29 µg
Grejpfrut (średniej wielkości)              
                     
  
30 µg
Melon (1 szklanka)                
                     
               
34 µg
Nasiona słonecznika (2 łyżki)              
                     
  
40 µg
Pasternak (gotowany, 1/2 szklanki)            
                 
45 µg
Brukselka (gotowana, 1/2 szklanki)          
                   
47 µg
Pomarańcza (średniej wielkości)            
                   
  
48 µg
Gorczyca (liście) (gotowana, 1/2 szklanki)        
           
51 µg
Groch łuskany (gotowany, 1/2 szklanki)          
            
64 µg
Buraki (gotowane, 1/2 szklanki)            
                   
  
68 µg
Fasolka limejska (gotowana, 1/2 szklanki)        
           
78 µg
Awokado (surowe, 1/2 owocu)              
                     
81 µg
Brokuł (gotowany, 1/2 szklanki)            
                   
  
84 µg
Soja (edamame) (gotowana, 1/2 szklanki)          
         
100 µg
Biała nakarapiana fasola (gotowana, 1/2 szklanki)      
  
105 µg
Fasola czerwona (gotowana, 1/2 szklanki)        
           
115 µg
Fasola czarna  (gotowana, 1/2 szklanki)        
               
128 µg
Szpinak  (gotowany, 1/2 szklanki)          
                   
  
131 µg
Szparagi (gotowane, 1/2 szklanki)          
                   
  
134 µg
Fasola pinto (gotowana, 1/2 szklanki)          
                 
147 µg
Orzeszki ziemne (1/2 szklanki)              
                     
 
176 µg
Soczewica (gotowana, 1/2 szklanki)          
                   
179 µg


źródło: Haver J., Dieta Roślinna na co dzień, wyd. Galaktyka

5 komentarzy

    • Zielona wśród ludzi Reply

      A dlaczego nie? W soczewicy nie ma przecież nic złego:)

  1. A ja dostałam od dermatologa dawkę kwasu foliowego jak dla słonia. Na skórę. Nie pomaga.
    Jem to i dumam po co jem.

    Z synem prościej (też ma AZS) bo po jednej dawce dostał pokrzywki, więc nie dostaje.

    Skomplikowane jest życie z całym tym farmeceutycznym bajeranctwem. 🙂

Write A Comment

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.