…często przyjmowany przez kobiety w ciąży syntetyczny kwas foliowy wpływa na wzrost ryzyka zachorowania na raka piersi, a nawet, śmierci z powodu tej choroby, raka jelita grubego i raka prostaty. Badania wykazały również związek pomiędzy suplementowaniem kwasu foliowego a zwiększonym prawdopodobieństwem pojawienia się u dzieci astmy i infekcji układu oddechowego.
Foliany pochodzące z naturalnych źródeł pokarmowych nie stanowią żadnego zagrożeniem dla zdrowia. Bogatym źródłem naturalnego kwasu foliowego są warzywa liściaste i warzywa strączkowe. Norma zalecanego dziennego spożycia foliantów to 400 µg dla dorosłych kobiet i mężczyzn, 600 µg dla kobiet ciężarnych i 500 µg dla kobiet karmiących piersią.
NAJBOGATSZE ROŚLINNE ŹRÓDŁA FOLIANÓW
Truskawki (1/2 szklanki) 20 µg
Tempeh (1/2 szklanki)
20 µg
20 µg
Sok pomarańczowy (1/2 szklanki) 24 µg
Banan (średniej wielkości)
24 µg
24 µg
Masło orzechowe (2 łyżki)
24 µg
24 µg
Sok pomidorowy (1/2 szklanki)
25 µg
25 µg
Kalafior, gotowany (1/2 szklanki)
27 µg
27 µg
Tahini (2 łyżki)
29 µg
29 µg
Grejpfrut (średniej wielkości)
30 µg
30 µg
Melon (1 szklanka)
34 µg
34 µg
Nasiona słonecznika (2 łyżki)
40 µg
40 µg
Pasternak (gotowany, 1/2 szklanki)
45 µg
45 µg
Brukselka (gotowana, 1/2 szklanki)
47 µg
47 µg
Pomarańcza (średniej wielkości)
48 µg
48 µg
Gorczyca (liście) (gotowana, 1/2 szklanki)
51 µg
51 µg
Groch łuskany (gotowany, 1/2 szklanki)
64 µg
64 µg
Buraki (gotowane, 1/2 szklanki)
68 µg
68 µg
Fasolka limejska (gotowana, 1/2 szklanki)
78 µg
78 µg
Awokado (surowe, 1/2 owocu)
81 µg
81 µg
Brokuł (gotowany, 1/2 szklanki)
84 µg
84 µg
Soja (edamame) (gotowana, 1/2 szklanki)
100 µg
100 µg
Biała nakarapiana fasola (gotowana, 1/2 szklanki)
105 µg
105 µg
Fasola czerwona (gotowana, 1/2 szklanki)
115 µg
115 µg
Fasola czarna (gotowana, 1/2 szklanki)
128 µg
128 µg
Szpinak (gotowany, 1/2 szklanki)
131 µg
131 µg
Szparagi (gotowane, 1/2 szklanki)
134 µg
134 µg
Fasola pinto (gotowana, 1/2 szklanki)
147 µg
147 µg
Orzeszki ziemne (1/2 szklanki)
176 µg
176 µg
Soczewica (gotowana, 1/2 szklanki)
179 µg
179 µg
źródło: Haver J., Dieta Roślinna na co dzień, wyd. Galaktyka
5 komentarzy
to mam jeść soczewicę :O
A dlaczego nie? W soczewicy nie ma przecież nic złego:)
A ja dostałam od dermatologa dawkę kwasu foliowego jak dla słonia. Na skórę. Nie pomaga.
Jem to i dumam po co jem.
Z synem prościej (też ma AZS) bo po jednej dawce dostał pokrzywki, więc nie dostaje.
Skomplikowane jest życie z całym tym farmeceutycznym bajeranctwem. 🙂
spróbujcie przyjmować cynk z witaminą A, Natalię wyleczył z zapalenia skóry http://www.blondhaircare.com/2013/04/cynk-witamina-cud.html
Też mi się przypomniał ten post Natalii.
Ja bym jednak radziła szukać witaminy A i cynku w pożywieniu:)